Program żywienia dzieci

Żywienie dzieci opieramy na najwyższej jakości produktach spożywczych. Sami przygotowujemy posiłki z uwzględnieniem szczególnych upodobań dzieci oraz diet – alergie oraz żywienie wegetariańskie. Żywienie opieramy o warzywa, produkty pełnoziarniste, tłuszcze tłoczone na zimno, białe mięso.

 

 

OWOCOWE URODZINKI – Zobacz poniżej 

 

AKTUALNY JADŁOSPIS – zobacz 

co jemy 06-10.07.2020

Nasza kuchnia posiada wszelkie wymagane pozwolenia oraz wdrożony system HACCP do prowadzenia zamkniętego żywienia zbiorowego, wszyscy pracownicy posiadają ważne badania lekarskie i aktualną książeczkę badań sanepid. Jadłospisy komponowane są w oparciu o aktualne Normy żywienia dla populacji Polski (IŻŻ, 2017) i Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie (…) wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach /dot. systemu oświaty/ (Dz.U. 2016 poz. 1154). Pozostałe sprawy związane z wyżywieniem reguluje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity, Dz.U. 2019 poz. 1252).

Żywienie w naszym Przedszkolu traktujemy bardzo poważnie, jako niezbędny element zdrowego stylu życia. Dzielimy się z dziećmi filozofią polegającą na zamiłowaniu do świadomych, prozdrowotnych i odpowiedzialnych zachowań. Z pasją kształtujemy w nich prawidłowe nawyki żywieniowe, dlatego każdego dnia serwujemy pełnowartościowe i urozmaicone posiłki.

Pani Ola – dyplomowany dietetyk – z dbałością czuwa nad tym, aby komponowany przez nią jadłospis był zbilansowany i dostosowany do potrzeb młodego organizmu, a surowce i produkty stosowane w kuchni były najwyższej jakości. Na talerzach nie brakuje warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych (np. kasz), nasion roślin strączkowych, czy ryb. Do minimum ograniczamy dodatek tłuszczów nasyconych, cukru, unikamy produktów przetworzonych. Posiłki są modyfikowane również pod kątem potrzeb małych alergików, czy dzieci wymagających innej diety.

Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu. Doświadczeni pracownicy kuchni – pani Bożena i pani Edyta – ze starannością dbają o ich jakość i smakowitość. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

Efektem pracy naszego zespołu są zdrowe i atrakcyjne dla naszych przedszkolaków śniadania, obiady podzielone na oddzielnie serwowaną zupę i drugie danie, oraz podwieczorki. Najmłodszym, którym nie zawsze dopisuje apetyt z samego rana, przygotowujemy serwowaną nieco później, małą przekąskę. Do dyspozycji dzieci przez cały czas w salach jest woda mineralna w dystrybutorze EDEN. W okresie zimowym chętnym udostępniamy wodę w temperaturze wyższej niż pokojowa.Poza zapewnianiem odpowiedniego wyżywienia, stale pracujemy nad wzrostem świadomości dzieci na temat wpływu odżywiania na samopoczucie i zdrowie – dlatego w ramach naszego programu realizujemy zajęcia z zakresu edukacji żywieniowej. Z poczuciem odpowiedzialności za przyszłość naszych przedszkolaków dążymy do tego, aby nawyki związane z odżywianiem były dobre od początku.

ALERGENY – LEGENDA

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Owocowe urodzinki w przedszkolu

Z uwagi na liczne alergie dzieci, ich diety i wykluczenia np. jaj, mąki pszennej, cukru, itp. prosimy aby tak chętnie przynoszone torty urodzinowe dzieci zamienić na różnorodne owoce, z których można będzie w przedszkolu ułożyć okrągły tort z urodzinowa świeczką. Zatem jeśli chcecie, Drodzy Rodzice ugościć dzieci w przedszkolu z okazji święta Waszego dziecka prosimy o owoce i urodzinową świeczkę. Pozostałe zasady celebrowania urodzinek pozostają bez zmian. Tutaj przypomnę, że zdjęcia z urodzinowej zabawy w przedszkolu będą na okres około miesiąca po uroczystości zawieszone na stronie internetowej przedszkola w Strefie Rodziców – informacje dla grupy- zdjęcia urodzinowe lub mogą być zgrane na dostarczony przez Państwa pend-driver. Więcej informacji u Pań Wychowawczyń.

KOLOROWY BALONIK Sp. z o.o.
03-294 Warszawa
ul. Św. Wincentego 130
tel. 22 743 00 13
mobil. 791 594 900
e-mail: przedszkole.kb@gmail.com

Konto bankowe przedszkola
PKO BANK POLSKI
09 1440 1387 0000 0000 1205 1457
Przedszkole wpisane do Ewidencji Szkół i Placówek Niepublicznych miasta st. Warszawy nr. 255/PN/10
Polityka prywatności - Ochrona Danych osobowych RODO